Rijexamen Cat. B

Rijexamen Cat. B


Rijexamen cat. B aanvragen?

-Download hier het zelfreflectie formulier- 

Vooraf? 

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het rijexamen cat. B verloopt. Na controle van je identiteitsbewijs en jouw theoriecertificaat overhandig je het gesloten zelfreflectie formulier (foto hiernaast) aan de examinator. Op dit formulier heb je vóór het examen jouw sterke en minder sterke punten in het verkeer genoteerd. Dit formulier wordt na de examenuitslag met jouw besproken. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator jouw een aantal voorbereiding en controlehandelingen uit te voeren voor de examenauto.

De Rit?

Tijdens de rit let de examinator onder meer op jouw beheersing van de auto, kijkgedrag (75%), voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op 7 examenonderdelen. Je krijgt tijdens het rijexamen cat. B alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft dit niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Tijdens het examen rijd je een gedeelte – zo’n tien tot vijftien minuten – zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Als je voor het rijexamen tijdens de tussentijdse toets een vrijstelling hebt verdiend voor de bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen. De vrijstelling geldt altijd alleen voor het eerstvolgende examen na uw tussentijdse toets.

Geslaagd!

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Als je bent geslaagd, bespreekt de examinator het zelfreflectie formulier met jou en wordt je verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal rijbewijzen register. De registratie van de Verklaring van rijvaardigheid is 3 jaar geldig, de registratie van de Verklaring van geschiktheid is 1 jaar.

Het rijbewijs ophalen? 

Bij het gemeentehuis in jouw woonplaats kun je met een pasfoto, legitimatiebewijs en het vereiste bedrag, jouw rijbewijs aanvragen. Om bij de gemeente voor het rijbewijs in aanmerking te komen, moet je op het moment van aanvraag in Nederland wonen of in het jaar daarvóór minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.

Gezakt? 

Wanneer je bent gezakt, licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Daarna bespreekt de examinator het zelfreflectie formulier met jou. Wanneer jouw antwoorden op het zelfreflectie formulier verschillen van de bevindingen van de examinator, is het verstandig dit ook met je instructeur te bespreken.

Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets (TTT) is een rij test welk verloopt als een echt examen. De TTT duurt even lang als een rijexamen. De TTT is bedoeld voor kandidaten die een rijexamen gaan afleggen voor de categorie B (personenauto). Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen. Het kan je helpen om eventuele angst voor het examen weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt je rijvaardigheid. Tijdens de toets worden alle examenonderdelen onder de loep genomen en getoetst volgens de officiële exameneisen.

Tijdens de TTT komt het onderdeel manoeuvres ook aan de orde, om vrijstelling te verdienen voor het onderdeel ‘bijzondere manoeuvres’ van het praktijk examen bijv.: omkeren, parkeren of stoppen.  Je instructeur rijdt mee.  Doe je dit goed, dan krijg je vrijstelling voor dit onderdeel. En hoef je op je praktijkexamen geen manoeuvres meer te doen. Als andere onderdelen van de TTT niet vlekkeloos verlopen is dit geen ramp. Je vrijstelling voor bijzondere manoeuvres blijft staan!  De TTT is via ons aan te vragen tijdens je rijopleiding.

kennismaken examinator
examinator.
De rijinstructeur
Rij examen
Geslaagd Rijbewijs
Rijbewijs halen Rotterdam
Rijbewijs ophalen Gemeente
Autorijschool, Rijscholen

Ben jij 16,5 jaar of ouder en ben je klaar voor een rijles?

Aanmelden